Geen Funderingsdag zonder inspirerende sprekers. Hieronder stellen we je graag voor aan de experts die hun kennis en visie komen delen. Zij nemen ons mee in hun kijk op het thema ‘futureproof’ en laten zien hoe innovatie, samenwerking en slimme oplossingen de funderingsbranche klaarstomen voor de toekomst.
Dorien Staal, directievoorzitter Renovatie Midden-West bij Dura Vermeer, heeft 25 jaar ervaring in de bouw, onder andere bij BAM en TBI. In 2016 werd ze directeur van Voorbij Prefab en van 2019 tot 2024 was ze voorzitter van de Betonvereniging. Sinds 2023 is ze lid van de Stuurgroep Betonakkoord en werd door Cobouw uitgeroepen tot Bouwvrouw van het Jaar.
In haar presentatie deelt Dorien haar ervaringen, waaronder haar veelbesproken uitspraken over ‘betonschaamte’ op de Betondag 2019. Ze bespreekt haar reis naar CO2-neutraal beton en de rol van het Betonakkoord hierin.
Paul van der Linde is clustermanager bouw en behartigt de belangen van circa 1.200 vervoerders in de bouwsector, waaronder kiepautovervoer, exceptioneel transport en afvaltransport. Hij focust op veiligheid bij het laden en lossen en de transitie naar emissieloos bouwvervoer.
In zijn presentatie bespreekt Paul de rol van transport als smeermiddel van de maatschappij. Overal waar goederen moeten worden vervoerd, staan de vrachtauto’s klaar. Daarom kent TLN ook 17 verschillende deelmarkten, die ieder hun eigen specifieke uitdagingen kennen. De grootste uitdagingen in de bouw zijn de transitie naar emissieloos transport (ze-materieel, efficiency in de bouw) en veiligheid
Rieke van Wijngaarden is de oprichter van De Omgevingsverbinder, een bedrijf dat omgevingsmanagement verzorgt voor diverse bouw- en infraprojecten. Met haar creatieve aanpak en positieve energie weet Rieke de betrokkenheid van de omgeving te vergroten en projecten soepel te laten verlopen. Ze werkte aan projecten zoals de boring onder de Merwede en het groot onderhoud van de Erasmusbrug. Rieke’s doel is om ervoor te zorgen dat iedereen gehoord wordt en dat projecten niet alleen succesvol zijn, maar ook verbinding in de buurt creëren.
In haar presentatie laat ze zien hoe effectieve omgevingsmanagement de sfeer rondom projecten kan verbeteren. Rieke deelt praktijkvoorbeelden en benadrukt het belang van communicatie en samenwerking met omwonenden om weerstand om te zetten in betrokkenheid.
Casper van Busschbach is sinds 2008 actief in de kwaliteitsborging binnen de bouwsector. Hij heeft ruime ervaring met Systeem Gerichte Vergunningbeheersing en de implementatie van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) bij diverse organisaties.
Caspers presentatie richt zich op de kansen die de Omgevingswet en de Wkb bieden voor lokale overheden en uitvoeringsorganisaties. Hij laat zien hoe vroege samenwerking met gemeenten kan helpen om grootschalige herfunderingstrajecten sneller en kostenefficiënter uit te voeren. Vooral voor regio’s met een omvangrijke funderingsopgave biedt zijn aanpak waardevolle inzichten in het stroomlijnen van processen en plannen.
Drs. Ing. Jurian Borst, Strategisch Informatiemanager bij de Van ’t Hek Groep, spreekt over de toekomst van digitalisering in de funderingssector. Met zijn achtergrond in civiele techniek en bedrijfskunde heeft hij de afgelopen jaren de IT-systemen en digitalisering binnen Van ’t Hek Groep verder ontwikkeld en geoptimaliseerd.
Hij zal bespreken hoe bedrijven slim kunnen inspelen op deze ontwikkelingen door digitalisering te omarmen, processen te optimaliseren en samen te werken met stakeholders. Het doel: de funderingsbranche toekomstbestendig maken met praktische IT-strategieën.
Arend Hartman heeft Civiele Techniek gestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam en heeft bijna vier jaar bij Deltares gewerkt in de funderingssector. Daarna maakte hij de overstap naar de aannemerij, met werkervaring in het buitenland. Zijn expertise ligt vooral in waterbouwkundige constructies, waaronder de Zeesluis IJmuiden en de Selectieve Onttrekking in IJmuiden.
In zijn presentatie behandelt Arend de unieke uitdagingen bij de bouw van de grootste zoutdam ter wereld in het Binnenspuikanaal. Hij bespreekt het ontwerp en de realisatie van de SO-constructie, inclusief de drie verschillende soorten funderingen die zijn ontworpen om de enorme pijlers op de definitieve locatie te plaatsen. Arend legt uit hoe hij de plaatsingstoleranties van 50 mm verticaal en 100 mm horizontaal heeft weten te behalen, en de innovatieve methoden die zijn toegepast voor het ondergrouten en het stellen van de pijlers.
Dirk de Lange, afgestudeerd in Civiele Techniek aan de TU Delft, is als onderzoeker en adviseur werkzaam bij Deltares in de unit geotechniek. Sinds 2013 heeft hij veel ervaring opgedaan met experimentele methoden binnen de geotechniek en is hij momenteel bezig met het afronden van zijn promotieonderzoek naar het gedrag van palen in zand.
In zijn presentatie gaat Dirk in op de TKI-studie InPAD, die tot doel had het gedrag van palen in zand beter te begrijpen. Dit project, gestart in 2019 en afgerond in 2024, omvatte full-scale proefbelastingen op diverse paaltypen en locaties, evenals fundamenteel onderzoek met behulp van Deltares’ onderzoeksfaciliteiten. Twee PhD-kandidaten hebben de resultaten geanalyseerd, en op basis hiervan zijn belangrijke aanbevelingen voor de ontwerppraktijk van palen in Nederland gedaan.
Adriaan van Seeters, Principal Consultant bij Fugro en voorzitter van de internationale Eurocode 7-commissie, heeft een lange carrière in de geotechniek. Na zijn afstuderen aan de TU Delft in 1982, heeft hij gewerkt voor verschillende toonaangevende bedrijven en projecten, waaronder de Maeslantkering. Sinds 2019 leidt hij de internationale commissie voor Eurocode 7, de Europese norm voor geotechnisch ontwerp.
In zijn presentatie bespreekt Adriaan de laatste ontwikkelingen in Eurocode 7, die binnenkort voltooid zal zijn. Hij gaat in op de ontwikkelingen in EC7 ten opzichte van de vorige versie. Wat is de gedachte achter EC7 en waar moeten we in NL op letten bij het maken van de Nationale Bijlage.
Jordy Schutte en Bart Broers van Hakkers Waterbouw delen hun ervaringen en inzichten over de succesvolle innovatie: Onderwaterverankering. Jordy Schutte, met een achtergrond in Civiele Techniek en een master in Construction Management and Engineering, heeft binnen Hakkers als projectleider de voortrekkersrol in deze innovatie vervuld. Bart Broers, afgestudeerd in Hydraulic Engineering, is werkzaam als constructeur en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van deze techniek.
In samenwerking met Havenbedrijf Rotterdam heeft Hakkers de innovatie onderwaterverankering succesvol ontwikkeld en aangetoond in een proeftuin. Deze techniek is tot stand gekomen door een intensief innovatietraject, waarin een uniek ontwerp en onderwaterboormachine zijn gerealiseerd. De betrokken domeinen binnen Hakkers omvatten Waterbouw, Funderingstechniek en Staalbouw. Belangrijke kenmerken van deze oplossing zijn de boxconstructie, boutbare onderdelen, flexibele wandaansluitingen, en de onderwaterboormachine die ankers van 36 meter kan aanbrengen onder een hoek van 0 tot 45 graden. Onderwaterverankering biedt een duurzame en robuuste oplossing voor infrastructuur.
Erik van Dieren is sinds 2001 de oprichter van EKAL en heeft meer dan 24 jaar ervaring in de funderingstechniek. Opgegroeid in een familie van heiers, heeft hij zowel de praktijk als de theorie van het heivak in zijn bloed zitten. Als civiel ingenieur beoordeelt Erik elke fundering met passie en aandacht voor detail. Zijn inzet voor innovatie, waaronder het gebruik van Big Heidata, maakt hem een toonaangevende specialist in funderingstechnieken.
Tijdens de Funderingsdag neemt hij je mee in de wereld van Big Heidata en de voordelen voor funderingen en heiwerken. Deze technologie biedt diepgaand inzicht en betrouwbare informatie, wat essentieel is voor het nemen van weloverwogen beslissingen over de kwaliteit en veiligheid van projecten. Met Big Heidata kan Erik de stabiliteit van funderingspalen waarborgen, afwijkingen in meetdata snel herkennen en risico’s tijdig beheersen. Ontdek samen met hem hoe Big Heidata de werkwijze in de funderingsbranche naar een hoger niveau tilt!
Jan Leen van der Vlies studeerde Civiele Techniek aan de TU Delft. Hij begon zijn loopbaan met complexe ondergrondse infraprojecten, vooral met een maritiem karakter. Na een overstap naar de funderingstechniek in 2012 bekleedde hij diverse directiefuncties bij Nederlandse aannemers. Sinds 2019 is hij operationeel directeur bij Franki Grondtechnieken B.V. en richt hij zich op grote infraprojecten zoals het Theemswegtracé en De Groene Boog.
In zijn presentatie bespreekt Jan Leen de bouw van een nieuwe nucleaire reactor in Petten voor de productie van medische isotopen. Dit project omvat een 20 meter diepe bouwput met bijna 400 funderingspalen tot meer dan 50 meter onder het maaiveld. Naast geotechnische uitdagingen vereist het werk bijzondere aandacht vanwege de locatie op een actieve nucleaire site in een Natura 2000-gebied. Jan Leen legt de nadruk op de hoge kwaliteits- en veiligheidsnormen, waarbij elke processtap grondig wordt gecontroleerd voor een 100% eindproduct.